torsdag, september 09, 2010

Ofrånkomlig förvandling

Nyss hemkommen efter ännu en minnesvärd kulturupplevelse i Malmö stad. Vid Dockanområdet höll Skånes Dansteater m fl. en föreställning utomhus vid gamla industriområdet. Med Turning Torso som siluett i mörkret, som precis omfamnat staden och utgjorde en stillsam bakgrund, blev hela föreställningen så väldigt tilltalade för öga och fantasi.

Vattnet, som alltid utgör en effektiv scenografisk komponent, var idag något rusigt och vågigt och tillförde liv till dansarnas, simmarnas rörelser. Med gamla industribyggnader skymtandes i vyn blev de vita, röda, glittriga dansarna punkter för ögat att dras till, att vilja komma närmre, vilja känna energin av. Något för långt bort såg vi dansarna utföra diverse kroppsliga övningar, och jag önskade att jag kunde vara nära, känna svetten, se ansiktsuttrycken, musklerna röra sig.

Nu blev hela episoden en helhet av intryck, av ljus och ljud och rörelser i en fascinerande och oväntad komposition. Kören som kom seglande på en båt, och som dök upp på en oväntad balkong, bidrar till den direkthet, den närvaro som triggas igång hos människor vid denna typ av evenemang - ingen vet vad som ska hända och barnet i en, den person som blir stum av förtjusning av sådana ting som en liten flygande, blinkande snöflingerobot i skyn, väcks till liv. Får en att tappa andan lite, att bli nyfiken på vad som ska hända härnäst.

Och det är där allt händer. I ögonblicket när man kommer på sig själv med att stå just stum av förundran i regnet, utomhus i en stad man känner ganska bra vid det här laget, och ändå fortsätter att bli förtjusad, förundrad, tagen av vad som utspelar sig framför ens ögon. Benägenheten att söka sig till de sammanhang där chansen är stor att man blir just förundrad, överraskad, hoppas jag att jag kommer att äga en lång tid framöver. Och att alla andra också vill äga den!

Tack Malmö för ditt underbara kulturbejakande och tack alla vackra dansare som i regn och kyligt vatten utförde en mycket minnesvärd, kroppslig och musikalisk hyllning till livet och till staden!

"Här lever vi. Vi lever här. I vår här..."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar